VKK omavaraisuus "opisto"

VKK Espoo tarjoaa jäsenilleen omavaraisuus ”opiston” eli omavaraisuuteen suuntaavan ja suuntaavien yhteisen oppimisprojektin. Opettelemme yhdessä viljelemään, eli kasvattamaan ruokaa. Opettelemme säilömään ja säilyttämään itse kasvattamaamme ruokaa. Rakennamme puitteita ruuankasvattamiseen sekä säilyttämiseen ja opettelemme tekemään tämän kaiken mahdollisimman luonnonmukaisesti.

Kasvihuoneella saamme pidennettyä kasvukautta parhaillaan noin kuukauden molemmissa päissä. Kasvihuoneessa pystymme myös hallitsemaan kosteus ja lämpötila olosuhteita paremmin kuin avomaalla säiden armoilla. Tulemme rakentamaan useita erilaisia kasvihuoneita ja kokeilemaan omia sovelluksia ja jo hyväksi aiemmin todettuja.

Opettelemme viljelemään luonnon ehdoilla ja sen kanssa yhteistyössä, eli biodynaamisesti. Rakennamme komposti järjestelmät ja lannoitamme luonnollisesti, eläinten lannalla. Tavoitteena omavaraisella tilalla on suljettu kierto, eli mitään ei mene ulos ja mitään ei tarvita ulkopuolelta, siis kaikki hyödynnetään ja laitetaan uudelleen kiertoon. Rakennamme myös maakellarin säilöntään ja säilytykseen ja näin emme ole energia riippuvaisia tässäkään kohtaa.

Biodynaamiseen viljelyyn kuuluu myös vuoroviljely, eli vuosittain vaihdetaan viljely kasvit eri viljely alueille. Näin tuholaiset, jotka munivat multaan, jäävät kyydistä ja eivät pysty hyödyntämään vaihtunutta kasvia. Opettelemme myös luonnonmukaiset tuholaistorjunta menetelmät ja näin pidämme viljelemämme ruuan puhtaana.

Tule mukaan turvaamaan oma tulevaisuutesi ravinnon tuotannon suhteen, riippumatta siitä mihin maailma menee ja kuinka uhkaava globaali nälänhätä eskaloituu. Opisto, siis yhteinen puuhastelumme ei maksa mitään ja laitamme myös yhteispellon, jonka sato jaetaan osallistuneiden kesken. Opinto ja harjoittelu aloitetaan kuitenkin allekirjoittaneen tiluksilla Espoon Nuuksiossa ja allekirjoittanut on Pekka Airaksinen.

Osallistumisesta ja kaikesta muustakin tähän liittyen vastaa Pekka ja kiinni saa numerosta 0409521670 tai sähköpostilla pekkaairaksinen2 (ät) gmail.com. Opisto aloittaa toimintansa 5.6 klo 10 ja ensimmäinen toiminta päivä päättyy klo 16. Jatkosta sovitaan aina vähän etukäteen ja kun opitaan tuntemaa, niin tulla ja mennä voi aika vapaasti.

5.6.2022 Opisto on avattu ja ensimmäinen päivä vietettiin kotipihan kasvimaalla penkkejä kunnostaen, lannoittaen, kalkiten ja kylväen.

12.6.2022 klo 11-17 kasvimaa / peltotyö + nyyttäri pohjainen yhteisruokailu.
19.6.2022 klo 11-17 kasvimaa / peltotyö + nyyttäri pohjainen yhteisruokailu.