Espoon VKK vieraili eduskunnassa

2.6.2022

Espoon VKK:n hallitus vieraili eduskunnassa torstaina 2.6.2022 klo. 13:00. Turvatarkaustuksen jälkeen Kansanedustajan avustaja, eduskuntaryhmän pääsihteeri James Hirvisaari otti meidät lämpimästi vastaan. Kierroksemme alkoi aulasta ja James esitteli eduskunnan esitteet ja heti esitteen aloitus sivulla eduskunta toteaa, ”valta kuuluu kansalle!” Tässä tilassa kulki myös eduskunnan kuuluisa, Paternoster eli isämeidän hissi, jota virailijat eivät saaneet käyttää.

Tämän jälkeen kierroksemme alkoi.

Kiersimme Jameksen johdolla kaikki kerrokset, portaikot ja käytävät läpi ja tämän kyseisen portaikon marmori on tuotu Italiasta. Kuvassa on Espoon VKK:n hallitus, eli vasemmalta Joni Saarinen, Jari Huuskonen, sihteerimme Jussi Peimola, Helena Tanaka ja Pekka Airaksinen. Valitettasti puheenjohtamme Tom Anteroinen ei päässyt osallistumaan. Porraskuva asetelmamme ei pidä sisällään eliitin esoteerista symboliikkaa.

Kävimme laajasti läpi eduskuntaa, kiersimme katsomassa patsaat sekä arkkitehtien pienoismallit eduskunnasta ja uudesta eduskunnan lisärakennuksista. Kaareva rakennus eduskunnan takana on eduskunnan kirjasto.

Ano liittyi seuraamme lounaalla ruokalassa, jossa kuvaaminen oli kielletty. Käteisen rahan käyttö aiheutti ravintolassa pienen kaaoksen ja vaihtorahaa jouduttiin hakemaan jostain vähän pidemmältä. Tämän jälkeen kävimme vielä kerrosta ylempänä kahvilla, josta matkamme jatkui kohti Anon työhuonetta.

Kokouksen jälkeen siirryimme seuraamaan eduskunnan kyselytuntia.

Anon puheenvuoro: Kiitos, arvoisa puhemies! Energia- ja ruokapula pahenee maailmalla kovaa vauhtia, ja se kurittaa jo rajusti suomalaisiakin. Eikä tulevaisuutemme näkymiä paranna yhtään se, että Suomi vapautti juuri varmuusvarastoista markkinoille 377 000 barrelia raakaöljyä ja tietojeni mukaan huoltovarmuuskeskuksemme on myymässä Latviaan viljaa jopa 5 000 tonnia. Hyvät kollegat! Koska hiljattain kahdeksan edustajan vastustuksesta huolimatta päätimme jättää Nato-hakemuksen, on luonnollista, että suomalaiset ovat seuraavan talven nälän ja vilun kourissa aika yksin. Kysyn puolustusministeriltä: Oletteko kanssani samaa mieltä, että meidän pitää pikaisesti peruuttaa Nato-hakemus? — Kiitos.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Nato-hakemuksessa yksi tavoite on juurikin se, että emme olisi yksin missään olosuhteissa. Meillä on onneksi jo nyt hyviä kumppanuuksia, mutta uskomme, että Nato-jäsenyys vahvistaa tulevaisuudessa turvallisuuttamme, joten vastaus kysymykseenne on ei: meidän ei pidä peruuttaa tätä hakemusta.

Anon esittämä kysymys oli päivän ainoa, johon hallitukselta saatiin suora vastaus. ”EI”